Restaurant Week – gustowna degustacja.

https://www.facebook.com/CasaMiaZakopane/

Restaurant Week czyli cykliczna impreza, festiwal jedzenia odbywa się co jakiś czas w wielu restauracjach w całej Polsce jednocześnie.

W czym szum?

Restauracje, które dołączyły do tego projektu przygotowują specjalne menu – dwie opcje do wyboru – określają ile miejsc na to przeznaczają, Goście wchodzą online na stronę RW i wybierając miasto, przeglądają dostępne restaurację. Menu składa się z trzech dań, przystawka, drugie danie i deser, cena zawsze jest wszędzie taka sama – w tej edycji było to 49 pln – jest to naprawdę niewiele, z racji, że miejsca biorące w tym udział z reguły są to dobre restauracje, często młode ale proponujące smaczną kuchnię. Gdy już zapoznasz się z wachlarzem wyboru, przejrzysz profile lokali, robisz rezerwację. Decydujesz która, z dostępnych godzin Ci pasuje i pyk, płacisz online.

Rekomenduję nie czekać na ostatnią chwilę z rezerwacją – a już na pewno nie w weekend – ponieważ jest duże prawdopodobieństwo, że nie będzie wolnych miejsc. Planowałam skorzystać z tego kilka razy ale początkiem trochę ociągałam się, a później już wszystko było zarezerwowane.

Jakkolwiek powiem szczerze, że często przeglądam dostępne restauracje w interesujących mnie miastach, tak tylko w formie zapoznania się które są fajne, ze gdy będę w tym mieście to warto przetestować. Mam odczucie, że miejsca biorące w tym udział są rekomendowane, bo większość z nich to ciekawe miejsca, serwujące dobre jedzenie.

Rezerwacje należy zrobić minimum dzień wcześniej, dzięki czemu restauracje dokładnie wiedzą ile mają gości, jakie menu wybrali i na taką określoną ilość się przygotować. Ostatnio w jednej z Katowickich restauracji, w której online miejsca nie znalazłam, lecz jej prezentacja i ogólnie dostępne menu na tyle mnie zainteresowało, że mimo tego chciałam z niej skorzystać, niestety okazało się, że cały lokal przez dwa dni weekendu jest przygotowany wyłącznie na gości RW i nawet nic innego nie mają do zaserwowania niż wyliczone, wcześniej zamówione menu – obeszłam się smakiem.

Warto zauważyć, że rezerwacje można zrobić dla dwóch, czterech lub sześciu gości.

Restaurant Week widać, że rozwija się, pozyskuje sponsorów i partnerów z którymi dodatkowo organizują różnego typu atrakcje towarzyszące, konkursy, lub tak jak na przykład Martini, które w tej edycji sponsorowało drinki dla gości RW – był pyszny, delikatny i słodki!

W każdym razie do brzegu – wybrałam restaurację do której wybierałam się już kilka miesięcy lecz jakoś nie była mi po drodze, nie wiedzieć czemu… RW to też dobra okazja właśnie na tego typu degustacje i rekonesans.

Casa Mia to maleńka, włoska restauracja na samej górze Krupówek w Zakopanem, serwująca pyszne, wyszukane jedzenie – choć jest całkowicie niepozorna.

Lokal jest bardzo malutki, nie za bardzo komfortowy, bądź luksusowy lecz jedzenie jest petarda. Podejrzewam, że gdyby wcześniej nie słyszała fenomenalnych opinii na temat tego lokalu, to pierwsze wrażenie było by okraszone lekką konsternacją.

MUS Z GORGONZOLI Z TATAREM Z PSTRĄGA.

Powitała nas przemiła kelnerka, która wiedziała co podaje i wiedziała jak to podać – jakoby taki basic, a jednak często obsługa niewiele może powiedzieć o tym co serwuje, dla mnie to już duży plus, a to dopiero początek 😉

Pre przystawka od Casa Mia pyszny mus Gorgonzola z tatarem z pstrąga – lekki, delikatny smak sera, charakterystyczny dla tego gatunku, dosłownie muśnięty posmakiem ryby. Ciekawe połączenie smaków, ale naprawdę udane – choć myślę, że lepiej smakował niż brzmi ;).

KREM Z FENKUŁA Z TATAREM Z PODWĘDZANEGO PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO

Przystawka właściwa – ciekawie podany krem z fenkuła (koper włoski) z podwędzanym tatarem z pstrąga łososiowego z Bio hodowli.

W talerzu, pod szklaną kopułką, w kłębach dymu leży pstrąg, gdy już przejdzie wędzonką, na moich oczach uwolnią go ze szkła i zaleją warzywnym kremem.

Dla głodnego – drugie danie to comber z królika, krokiecik (w panko) także z królika, wszystko na puree z pietruszki. Smaku dodają pyszne choć niezidentyfikowane warzywne chipsy i burak balsamiczny – wg. opisu okraszone czekoladowym sosem, lecz jest to dość niewyczuwalny posmak.

Teraz coś co najbardziej łechce podniebienia czyli deser, a w nim substytut przyjemności – brownie z dodatkiem białej czekolady, mascarpone z marakują i lody o smaku słonego karmelu. Choć osobiście ze słodyczy najbardziej lubię schabowego, tego deseru nawet na kotleta bym nie zamieniła!

Casa Mia podbiła moje serce, w takim domu mogłabym zamieszkać!

Przydatne linki:

Restaurant Week – https://restaurantweek.pl/

Casa Mia – https://www.facebook.com/CasaMiaZakopane/

Posts created 46

3 thoughts on “Restaurant Week – gustowna degustacja.

  1. Restaurant Week (RW) to popularyzacja kultury wykwintnej konsumpcji i poznania menu z rȯżnych regionȯw świata. W Polsce odbywa się ona w 12 regionach, w ponad 30 miastach. Każda restauracja stara się zaprezentować wyjątkową kulturę restauracyjną. Zapisy na taką imprezę odbywają się w formie rezerwacji internetowej. Niektóre restauracje oferują założenie konta Gościa poprzez które można mieć zapewnioną rezerwację do najlepszych stolikȯw.

    Dla przykładu w Berlinie powołano do życia Restaurant Week w 2014 r. gdzie biorące udział w tej imprezie restauracje oferują gościom w ramach tej imprezy menu składające się tylko z trzech dań. Jest to stałe założenie aby było to aż z trzech dań gdyż będzie to miarą porȯwnania z innymi oferującymi restauracjami. Często takiej imprezie towarzyszą dodatkowe atrakcje oferowane przez firmy sponsorujące takiej imprezie. Już teraz z dużym wyprzedzeniem organizuje się w Berlinie tzw. Berlin Food Week w dniu 21.-27.10.2019. Wszędzie w trakcie takich festiwali prezentują kuchnie swoje kunszta kulinarne i eksperymentuje się poprzez mieszanie ze sobą rȯżnych kultur kulinarnych. Stara się w ten sposób spopularyzować rȯżne kulinaria pospolitemu Kowalskiemu. Dla przykładu w USA w Nowym Jorku (NYC) taka impreza jest przeprowadzana dwa razy w roku i biorą w niej udział najlepsze restauracje miasta przy wspȯłudziale znanych sponsorȯw. Obecnie w Polsce przeprowadza się RW w 12 dużych miastach z perspektywą dalszej ekspansji.

    Nasza blogowa blondynka tak przekonywująco i z engagementem propaguje kunszt kulinarny włoskiej restauracji Casa Mia w Zakopanem, że czytając jej opis przenosi się wirtualnie hen do Zakopanego i w otoczeniu gȯr z błogością konsumuje się te przedstawione menu z tylko trzech dań. Po przeczytaniu miałem parę dni przed oczami tą małą włoską restauracyjkę i jej kulinaria.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top